Το Σελάκανο

Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή και οικισμό στα βορειοδυτικά όρια του Δήμου Ιεράπετρας Βρίσκεται στην Νοτιοανατολική πλευρά του Όρους Δίκτη και σε υψόμετρο 930 μέτρα. Η περιοχή είναι γεμάτη από φαράγγια και ρέματα, κατάφυτη με πεύκα, πρίνους και πλατάνια. Η περιοχή ενδείκνυται για εκδρομές όλο το χρόνο, με κάθε εποχή να έχει το δικό της τρόπο να σε συναρπάζει.

Ο Οικισμός

Ο οικισμός βρίσκεται πολύ κοντά στο δάσος του Σελάκανου. Κύρια ασχολία των κατοίκων της περιοχής είναι η παραδοσιακή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων, η μελισσοκομία και η γεωργία. Παράλληλα, πολλές είναι και οι εξοχικές κατοικίες ανθρώπων που φτάνουν στο Σελάκανο για ξεκούραση και χαλάρωση. Τόπος συνάντησης των κατοίκων είναι το καφενεδάκι της Στυλιανής, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του, τη ρακί του ή να γευτεί τους σπιτικούς μεζέδες και τα φαγητά, εξαιρετικά δείγματα της κρητικής κουζίνας και παράδοσης.

Το δάσος

Το δάσος του Σελάκανου είναι ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα στην Κρήτη, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000. Το φυσικό τοπίο αποκαλύπτει την ομορφιά του στους επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν από κοντά.http://www.natura.org/

Η ευρύτερη περιοχή

Η απόσταση από την κορυφή του Όρους Δίκτη είναι μικρή, όπως μικρή είναι και η απόσταση μέχρι την κοντινότερη παραλία. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι ανεξάντλητος είτε αναζητάτε ορεινές διαδρομές, είτε μπάνια στη θάλασσα. Μικροί παραδοσιακοί οικισμοί και βυζαντινές εκκλησίες είναι διάσπαρτες παντού. Κάθε εποχή του χρόνου, έχει να δώσει στον επισκέπτη και κάτι μοναδικό.

Χλωρίδα και πανίδα

Τα δασικά είδη που κυριαρχούν είναι τραχεία πεύκη, πρίνος (πουρνάρι), κρητικός σφένδαμος, λιοπρίνι και άγριο κυπαρίσσι Είναι επίσης καταφύγιο του ενδημικού και απειλούμενου είδους Zelkova Abelicea (Αμπελιτσά ή Ανέγνωρο). Το δάσος φιλοξενεί δεκάδες είδη ζώων και πουλιών. Βιτσίλες, γεράκια αλλά και σπάνια όρνια τα οποία διατηρούν τέσσερις τουλάχιστον αποικίες στην περιοχή με πολλά επιτυχημένα αναπαραγωγικά ζεύγη υμε ιδιαίτερα προσεγμένες υπηρεσίες και διευκολύνσεις σε τουρίστες, φυσιολάτρες και περιπατητές για μια πιο άνετη διαμονή και αξέχαστες διακοπές στο βουνό.