Με αφετηρία «τα Πεζούλια» στο Σελάκανο, θα μπορέσετε να γευτείτε κάποιες ίσως από τις καλύτερες διαδρομές της Ελλάδας.

Οργανωμένες διαδρομές

Στη Νεραιδόγουλα Καλά κρυμμένη η σπηλιά της Νεραιδόγουλας, είναι ένα αξιοθέατο της περιοχής που ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει. Η Νεραϊδογούλα βρίσκεται σε υψόμετρο 1320 μ., στην κοίτη του ρέματος Λιναράς στο δάσος του Σελάκανου. Μέσα από το σπήλαιο ρέει υπόγειο ποτάμι, η οροφή είναι στολισμένη με σταλακτίτες ενώ το δάπεδο είναι καλυμμένο από άργιλο.

Πηγή: cretanbeaches.com

    

 

 Μονοπάτι Καθαρό – Σελάκανο Η συγκεκριμένη διαδρομή συνδέει το οροπέδιο του Καθαρού με το πανέμορφο δάσος στο Σελάκανο.Είναι κυρίως μέσω χωματόδρομου και είναι ιδανική για ποδηλασία. Το μήκος της συγκεκριμένη διαδρομής ειναι περίπου 6km. Το χαρακτηριστικό του ορειβατικού μονοπατιού Ε4 είναι οι τεχνικές λιμνούλες που απαρτίζουν την περιοχής καθώς και το τελευταίο κόμματι της διαδρομής, που ειναι η είσοδος στο εκπληκτικό δάσος του Σελακάνου.

    

 

Στο Φαράγγι Παρσά Διαδρομή ανάμεσα στο Σελάκανο και στο Μεταξοχώρι . Μια ωραία ορειβατική διαδρομή στο δάσος ανάμεσα σε ποτάμια και ρεματιές.

    

 

Ανάβαση στον Αφέντη Η ανάβαση ξεκινά στις 5 Αυγούστου με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο. Μοναδική εμπειρία και μοναδική θέα πάνω από τα σύννεφα.

Πληροφορίες για τις οργανωμένες διαδρομές στα τηλέφωνα: 28420-89500 και 6945-390800

Διαδρομές

Διαδρομές 4×4 Το Σελάκανο είναι ιδανική αφετηρία για εκδρομές στα γραφικά ορεινά της Δίκτης. Μια βόλτα στο δάσος με 4χ4 ή με μηχανή είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Οι διαδρομές είναι γενικά βατές, με εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Μονοπάτι Ε4 Χιλιάδες ορειβάτες περνούν κάθε χρόνο από το Σελάκανο, καθώς ο οικισμός βρίσκεται σε πέρασμα του ορειβατικού μονοπατιού Ε4. Το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 αφού διασχίσει όλη την Ευρώπη, μπαίνει στον νομό Λασιθίου, ξεκινώντας από την δυτική πλευρά του Ορεινού όγκου της Δίκτης και τον οικισμό Τοίχος, φτάνει μετά από μια μακρά αλλά εκπληκτική διαδρομή στο Σελάκανο και συνεχίζει τον δρόμο του προς την Πρίνα, τους Μεσελέρους, την Βασιλική, τους Παπαγιαννάδες και καταλήγει τελικά στην Κάτω Ζάκρο που είναι και το τέλος του Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4.

Το φαράγγι της Σαρακίνας Κατεβαίνοντας από το Σελάκανο και πριν από τους Μύθους θα δείτε σήμανση «προς φαράγγι» Ακολουθείστε τη σήμανση και μετά από λίγα λεπτά, θα φτάσετε στην είσοδο αυτού του όμορφου φαραγγιού. Θυμηθείτε ότι υπάρχει πάντα νερό μέσα στο φαράγγι, επομένως μια πετσέτα και αδιάβροχα παπούτσια είναι πολύ χρήσιμα. Σημείωση: Λόγω της στάθμης του νερού κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και στις αρχές τις άνοιξης, είναι αδύνατον να περπατήσει κανείς μέσα στο φαράγγι.

Κοντινότερες παραλίες – καλοκαιρινές διαδρομές

Κοντά στον οικισμό και σε απόσταση μόλις 29 χιλιόμετρα, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε πανέμορφες παραλίες και να γευτείτε παραδοσιακούς ψαρομεζέδες στα καφενεία και τα εστιατόρια της περιοχής.

Μύρτος Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, με υπέροχη παραλία και πεντακάθαρα νερά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η περιοχή δεν επηρεάζεται από τα μελτέμια του καλοκαιριού.

Τέρτσα Παραδοσιακός οικισμός και μια σχετικά απομονωμένη παραλία. Απολαύστε ψαρομεζέδες και κρητική κουζίνα στην μοναδική ταβέρνα του οικισμού, με θέα το λιβυκό πέλαγος.

Ψαρή φοράδα Άλλος ένας οικισμός που μπορείτε να επισκοπηθείτε που συνδυάζει θάλασσα και καλό φαγητό στα καφενεδάκια της παραλίας. Όπως και οι άλλες παραλίες της περιοχής, η παραλία της Ψαρή Φοράδας, είναι προφυλαγμένη από τα μελτέμια και τους ανέμους του καλοκαιρού.

Ιεράπετρα Η νοτιότερη πόλη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Στην πόλη θα βρείτε τα πάντα,

Φεστιβάλ

Φεστιβάλ των Ορέων [5-15 Αυγούστου] – Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Δραστηριότητες

Παραδοσιακή κτηνοτροφία Οι φιλοξενούμενοί μας έχουν πρόσβαση για να παρακολουθήσουν ή και να συμμετάσχουν σε πρακτικές παραδοσιακής κτηνοτροφίας και παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων από κτηνοτρόφους της περιοχής

Επισκέψεις σε Εκκλησίες & Μονές Το πλήθος των βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής είναι αξιοσημείωτο, αξίζει ωστόσο μια επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας της Εξακουστής. Μια όαση δροσιάς και φιλοξενίας σε μία από τις πιο όμορφες μονές στην Κρήτη.

Διάφορα: Ορειβασία, Ζύμωμα, Κουρές Προβάτων, Τραχανάς, Μελιμάζωμα